Fogszabályozás

Időpontok

Köszönjük érdeklődését a Fog-Ház Plussz Klinika iránt.

Ha időpontot szeretne foglalni, kérjük szíveskedjék a 06 26 343-093 telefonszámot hívni, vagy tekintse meg elérhetőségi oldalunkat.

Fogszabályozás

A fogszabályozás a fogak és az állcsontok helyzeti és alaki rendellenességének diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik. A rendellenességek korai felismerésével nemcsak az első ránézésre szembetűnő esztétikai hátrányokat tudjuk orvosolni, hanem más, később jelentkező elváltozásokat is meg tudjuk előzni.

A modernebb irányelvek szerint, ha arra gyanakszunk, hogy esetleg fogszabályozásra lenne szükség, akkor minél előbb fel kell keresni fogszabályozó szakorvost, mert fiatal gyerekkorban a megfelelő vizsgálatok elvégzése, röntgenek kiértékelése után befolyásolni lehet az állcsontok fejlődését a helyes irányba, és nem a már kialakult problémát a fogak elmozdításával gyógyítani.

A kezelés történhet:

Fogszabályozó készülékek alkalmazásával

Kivehető –kb. 14-16 órás viselés- a gyermek egyedül tudja a készüléket ki, - behelyezni

Rögzített, amelynél az orvos a fogzománcra ragasztott zárak segítségével végzi a fogak elmozdítását

Izomgyakorlatok alkalmazásával (a kezelés lehet önálló terápia, de lehet készülékes kezelés kiegészítője)

Sebészi beavatkozás (bonyolultabb esetekben sebész szakorvos kollegával együttműködve)

A fogszabályozás jelentősége a páciensek számára elsősorban esztétikai, de ugyanilyen fontos a helyes rágófunkció megteremtése, e nélkül kóros elváltozások alakulhatnak ki, melyet később csak nagyobb beavatkozással lehet orvosolni. Például torlódott fogakat a beteg kevésbé tud tisztítani, és könnyebben alakul ki fogszuvasodás, súlyos harapási rendellenesség korai fogágybetegség kialakulásában játszhat szerepet. A kezelés elmaradásának későbbi következménye lehet az állkapocsizület megbetegedése. Gyakran találkozunk beszédzavarral, amit logopédussal közösen tud a fogszabályozó orvos kezelni. Sokszor a rendezetlen fogazat pszichés hátrányokat is okoz, ami a gyermek gátlásosságában, visszahúzódásában nyilvánul meg. A kezelés legoptimálisabb ideje a fejlődés és növekedés időszaka, tehát fiatal gyerek, és ifjúsági kor, de ha ekkor bármi okból elmaradt a fogszabályozás, akkor felnőtt korban is bizonyos kompromisszumok árán van lehetőség a beavatkozásra.

Dr. Zaklanovics Helgafogorvos

1992: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Kar
1994: Fog, és Szájbetegségek szakvizsga
2004: Fogszabályozás szakvizsga
Munkahelyek:
1992-2001 Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika
2001-2008 Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb, Fogszabályozási Részleg
2008- magánrendelő

Hogyan tovább?

Kitty és Csilla megválaszolják általános kérdéseit, foglalnak időpontot és segítenek, hogy a legmegfelelőbb orvosi ellátásban legyen része!

Hívjon most