Fogászat

Időpontok

Köszönjük érdeklődését a Fog-Ház Plussz Klinika iránt.

Ha időpontot szeretne foglalni, kérjük szíveskedjék a 06 26 343-093 telefonszámot hívni, vagy tekintse meg elérhetőségi oldalunkat.

Barázdazárás

A fogszuvasodás megelőzésére egy egyszerű és fájdalommentes beavatkozással a legjobb megoldás a gyerekek számára. A baktériumok nem tudnak majd megtapadni a fogak felületén és könnyen tisztán tarthatóvá válik.

A fogak megtisztítása után a barázdákat feltöltjük egy még folyékony anyaggal melyet lámpával szilárdítunk meg.

Fogékszerek

Néhány perces, fájdalommentes művelettel felragasztható egy aprócska divatos ékszer a fogunkra, mely könnyen bármikor eltávolítható.

Fogtömés

Tömőanyagainkkal a fogak eredeti alakja és színe egyaránt visszaállítható. Kedvező mechanikai és esztétikai tulajdonságai miatt nagyon jól elterjednek a kialakított üregben.

Fogkő eltávolítás

Az íny felett elhelyezkedő sárgás színű, elmeszesedett lepedék a fogkő. Felszínén könnyen megtapadnak a baktériumok, melyek fogínyvérzéshez, ínygyulladáshoz, rossz lehellethez vezetnek.

A fogkövet ultrahangos depurátorral, illetve számos kézi eszközökkel távolíthatjuk el, melyek a fogzománcot nem károsítják.

A készülék rezgőmozgásának hatására a fogkövek lepattannak a fogfelszínről majd következik annak tökéletesen simára polírozása. A sima felszínen csökken a lepedék megtapadásának lehetősége, ezáltal könnyebben megőrizhetünk a fogkőmentes felszínt a rendszeres fogmosással.

Fogbetét - inlay

Az inlay (magyarul: betét) olyan szilárd tömésfajta, amelyet nem az orvos, hanem a fogtechnikus készít el. Akkor célszerű készíteni, ha a szuvasodás több fogfelszínt érint. A régi nagy, több felszínű amalgám tömés helyére áll.

A gyökérkezelt fogak felépítésére a legjobb megoldás.

Kevesebb foganyag feláldozásával jár, mint a korona. 

Rövid hídpótlás is készülhet: a két határoló fogba került betét tartja a pótfogat. 

A beteg fogban az orvos előkészíti a betét helyét, majd precíziós lenyomatot vesz, melynek alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet. Ezt a betétet az orvos speciális ragasztóval az előkészített üregbe beragasztja. A jól elkészített betétek élettartama többszöröse a hagyományos tömésekhez képest, ez a precíz fogászati megoldás többek között ezért olyan népszerű a páciensek körében. 

A betét anyagai különbözőek lehetnek:

  • Porcelán,
  • Műanyag,
  • Belle glass
  • Arany

A porcelán, műanyag,és belle glass anyagoknál magas fokú esztétikai hatás érhető el. A fog rehabilitációja, (a csücskök és lejtök, valamint a fogak egymáshoz való viszonya) tökéletesen rekonstruálható.

Az arany anyagú betét, esztétikailag nem a legmegfelelőbb, de kivalló tulajdonságai miatt még ma is az egyik legtökéletesebb tömésfajta:

  • Szájállósága
  • Önthetősége
  • Kopási együtthatója
  • Baktericid hatása miatt ( a baktériumok az arany mellett nem szaporodnak ).

A fogászati röntgenről (kis és panoráma röntgen, teleröntgen)

Rendelőnkben a biztonságos fogászati státusz megállapításához és a sikeres kezelések érdekében kis- és panoráma felvételeket használunk.

A korai fogszuvasodásnak nincsenek látható fizikai jelei. Néha a fog egészségesnek látszik, de fogorvosunk a röntgenfelvétel alapján megállapíthatja, hogy van-e szuvasodás a zománc alatt, fertőzés a gyökerekben, vagy van-e csontveszteség a fog körül. A röntgenfelvétel segít orvosunknak, hogy lássa a fogak közét vagy a tömés alatti részt.

Gyerekeknél a röntgen megmutathatja, hogy hol vannak a maradó fogak és mikor nőnek ki. Felnőttek esetén is használható annak megállapítására, hogy van-e bölcsességfog és az milyen irányban áll.

Többfajta röntgen létezik. Van olyan, amelyik csak egy vagy több fogat és azok gyökereit mutatja meg, de egyszerre több fogról is készítenek felvételt. A legáltalánosabb röntgenek kis méretűek, amelyek általában a fogak és az íny állapotának az ellenőrzésére készülnek. Ezek néhány fogat mutatnak, de a gyökerek és a környező részek is látszanak rajta.

Vannak nagyobb méretű röntgenfelvételek, amelyek az egész szájat mutatják, beleértve az összes fogat és csontszerkezetet, amely a fogakat tartja. Ezt hívják panoráma röntgennek. Vannak közepes méretű röntgenfelvételek, amelyek egy állkapcsot mutatnak vagy az arc egyik oldalát.

Mindig mondja el orvosunknak, ha terhes, vagy akár ennek a gyanúja felmerül!

Korona-Híd

A Korona fog teljes felszínét borító fogpótlás.
Hiányzó fog esetén a hiányt határoló két fogra koronát téve velük egyben elkészítve a hiányzó fogak pótolhatóak, ezt nevezzük hídnak.

A koronák leggyakrabban a fogíny széléig érnek, egy, a fogorvos által a fogon készített un. vállon rögzülnek, így átmenet nélkül megy át a korona a fogba, minek következtében a fogíny irritációja elkerülhető, a pótlás pedig észrevétlen maradhat...

A korona illetve hídpótlás több ülésben készül. Első alkalommal a fog előkészítése történik, valamint fogszín meghatározás és a lenyomatvétel. Következő alkalommal szükség lehet a hídváz próbájára, majd ezt követő alkalommal kerül a szájba a kész foghíd. Akkor készíti a fogorvos, ha fogszuvasodás vagy sérülés miatt kevés ép fogszövet maradt. Metszőfogak esetén esztétikai okból is készülhet.

Anyaga szerint készülhet:

BelleGlassból: Inkább csak az oldalsó, illetve hátsó fogakra, és csak rövid hídpótláshoz. 

Hagyományos, fémmentes kerámia: csak szólókoronákhoz használjuk, esztétikus, elülső fogakra is megfelelő. 

Préskerámia: esztétikus, de hídpótláshoz nem alkalmas, csak szólókoronához. 

Fémvázra égetett kerámia: a fémváz különféle ötvözetből készülhet, így akár aranyból is, ami főképpen azoknál bír jelentőséggel, akik többféle fémre allergiásak. Alkalmas szólókoronák, illetve bármilyen hosszú hídpótláshoz. 

Cirkonium (dioxid vázra égetett kerámia): a legesztétikusabb koronatípus; a korona váza fehér színű, nem szürke, bármilyen hosszú hídpótláshoz megfelelő.

Fogfehérítés

Rendelőnkben a fogfehérítést az amerikai Zoom rendszer segítségével végezzük, amely szabályozott oxidációs, fehérítő mechanizmussal távolítja el az elszíneződéseket a fogakról.

A folyamatot egy nagy teljesítményű, kék fényt kibocsájtó lámpa erősíti fel. A Zoom fogfehérítő rendszer segítségével a kezelőszék nyugalmában relaxálva mindössze egy óra alatt ragyogó fehérré tudjuk varázsolni az Ön mosolyát. Az eredmény azonnal látható, és kb. 6 árnyalatnyit fehérednek a fogak a kezelés során.

Hogyan tovább?

Kitty és Csilla megválaszolják általános kérdéseit, foglalnak időpontot és segítenek, hogy a legmegfelelőbb orvosi ellátásban legyen része!

Hívjon most